В добра форма ли сте?

Да посещаваш редовно кварталната фитнес-зала не означава, че си в добра форма. За съжаление има много фитнес-ентусиасти, които по ред причини не прогресират и тъпчат на едно място. Ако ходите на фитнес от години, но изпитвате затруднения да се наберете 8-10 пъти или да направите поне 30 лицеви опори значи нещо не е както трябва.

Пулс в покой – основен показател, показващ каква е вашата форма. Най-лесният начин да измерите пулса си е показан на картинката.


Ако вашият пулс е 70-78 уд./мин., значи всичко е наред. При по-големи цифри ви препоръчвам повече движение. Също така е възможно да имате висок пулс и ако спортувате твърде често – в този случай може би претренирвате и е добре да въведете корекции в програмата и начина си на живот.

Кръвно налягане в покой – за оптимално се смята 130 на 90, в зависимост от възрастта, теглото, нивото на стрес и т.н. може да се отклонява леко от посочените стойности.

Показател на Рюфие – прекрасен начин да определите сърдечната работоспособност и степента на тренираност. Как се определя той – първоначално измервате пулса си в състояние на покой (Р1). След това изпълнявате 30 клякания за 30-40 секунди и определяте Р2. Отдъхвате около минута и отново измервате пулса си – Р3:

RD = (4*(P1+P2+P3) – 200)/100

Ако се получи число между 0 и 6 – вие сте в превъзходна форма, при 6-10 – добра форма, при 10 или повече – моментното ви ниво на тренираност е незадоволително.

Дали сте в добра форма може да се определи и чрез постиженията ви в следните упражнения и дисциплини:

– Лицеви опори (Жените може да са на колене)
Под 20 – Лошо
20-40 – Добре
Над 40 – Много добре

– Набирания от вис (При жените – хоризонтални набирания, които може да се изпълняват на смит-машина, лостът е на около метър от земята, петите се отпускат върху пейка или на пода)
Под 10 – Лошо
10-15 – Добре
Над 15 – Много добре

– Клякане с щанга (работна тежест=лично тегло, при жените 2/3 от личното тегло)
Под 6 пъти – Лошо
6-10 – Добре
Над 10 пъти – Много добре

– Спринтово бягане 50 м.
Над 9 сек. – Лошо
8-9 сек. – Добре
Под 8 сек. – Много добре