Във форма и на 40

Ако сте на 40 или повече години и смятате, че ви е късничко за спорт – грешите! Именно на тази възраст се нуждаете от движение, за да се запазите бодри, силни, гъвкави и повратливи. Да подържате тялото си в добра кондиция не е трудно, изисква се малко упорство и последователност.

1. Ограничете всичко, което вреди на здравето ви – внимавайте с пушенето, алкохола, големите дози кафе и захар, мазните продукти от животински произход – неща, които ускоряват стареенето и влияят отрицателно на физическата ви форма.

2. Обърнете внимание на личната хигиена – за добро самочувствие и крепко здраве грижете се за чистотата на тялото си, зъбите, дрехите и дома.

Тази жена е на 48. Ако не спортуваше дали щеше да изглежда така?

3. Тренирайте по подходяща програма – вече не сте на 20, съобразете се с този факт, за да не съжалявате. Необходимо е тренировките ви да са с умерена интензивност, включвайте повече кардио и стретчинг. Използвайте фитнеса за разтоварване и енергизиране на тялото.

4. Не подценявайте храненето – заложете на разнообразно, „цветно“ меню. Ограничете мазните и сладки храни, не преяждайте. Използвайте витамини и хранителни добавки, които ви дават жизненост и енергия.

Кой казва, че мъжете на 40 трябва да са силно окосмени и с бирено коремче?

5. Намирайте време за профилактични прегледи – дори и да нямате болки или оплаквания посещавайте периодично лекарския кабинет. След 40 годишна възраст човек трябва да отделя повече внимание на здравето си и ако има някакъв проблем е добре да бъде открит и решен навреме.