Вредна ли е късната вечеря?

Широко разпространено е твърдението, че не е здравословно да се храним след 19-20 ч. и много хора, съобразявайки се с този факт, се чувстват принудени да не вечерят в по-късен час.

Истината е, че часът на последното ви хранене зависи единствено от вас и начина ви на живот. Например има хора, които стават рано и си лягат рано и при тях ще е нормално вечерята да е в 19 часа. Но трябва ли тези, които заспиват след полунощ да се съобразяват с тази норма и да избягват евентуална по-късна вечеря? Отговорът е „не“.

Ако си лягате късно не се притеснявайте и да вечеряте късно, да речем в 22 ч. Два-три часа е периодът, който трябва да отделя последното хранене от нощния сън и са достатъчни за храносмилането и да не заспите на пълен стомах.

В съветите да избягваме твърде калорично и тежко последно хранене има логика. Часовете преди сън тялото ни действително няма нужда от калорийни бомби и всеки, който се е нахвърлял върху пици, спагети и тлъсти меса непосредствено преди лягане ще ме разбере за какво говоря.

Твърде обилната вечеря, особено при неспортуващите хора, като източник на прекалено много калории може да стане причина за увеличаването на подкожните мазнини. Огромното количество храна преди лягане води до по-бавна и трудна обработка и е много възможно да почувствате умора и липса на енергия на следващата сутрин.