„Войнишки“ раменни преси

„Войнишките“ преси ги препоръчвам на хората, при които раменете са изоставаща мускулна група. Комбинирайте това упражнение с „теглене на щанга до брада“ (вертолет) и за един тренировъчен цикъл ще постигнете забележителни резултати. Понеже класическите „войнишки“ преси се изпълняват от стоеж желателно е използването на колан, а хората с проблеми в кръста да ги правят от седеж, добре облегнати.

Изходно положение: тялото е изправено, краката са на ширината на раменете. Щангата се намира малко под брадичката. Хванете я 10 см. по-широко от раменете. Коленете са леко сгънати.
При започване на серия може да взимате щангата от специализирана стойка или направо от пода. Препоръчително е да слагате чифт щипки в двата края с цел безопасност.
При изтласкването не разгъвайте ръцете докрай, нека лактите да останат съвсем леко сгънати. Задръжте за момент в горно положение, след което плавно върнете щангата на гърдите.

Препоръчителният брой на сериите е 3-4, а на повторенията – 10-12.

Дишане: при изтласкването – издишвате, при пускане на щангата – вдишвате.

Упражнението развива качествено и трите глави на раменните мускули, стимулират се и трицепсите. Освен с щанга може да го изпълнявате и с дъмбели – при тях липсва стабилността на лоста, но пък раменете се натоварват независимо едно от друго и също е добър вариант.