Видове напълняване и как да се справим с тях

На картинката са показани основните типове затлъстяване при мъже и жени. Какви са причините и как да се справим с тях?

1.Преяждане.
Преяждането е основен проблем на много хора. Ако мазнините са равномерно разпределени по тялото ви вероятно прекалявате с храната. Мерките, които ви препоръчвам да вземете са:
– изпийте половин литър вода 30 минути преди обяд и вечеря, така ще консумирате по-малко храна.
– започнете да пиете кафето или чаят си без захар.
– отделяйте поне 30 минути всеки ден за умерена физическа активност.

2.“Нервен“ стомах.
Ако мазнините ви са предимно в областта на корема причините за напълняването са психологически – твърде много стрес, тревоги и депресии в ежедневието ви. Хората с „нервен“ стомах консумират много сладко и когато се намалят стресовите ситуации желанието за сладкиши също ще намалее.

3.Хормонален дисбаланс.
Ако тялото складира излишните мазнини в областта на бедрата и седалището вероятно сте жертва на хормонален дисбаланс или менопауза. Препоръчва се да избягвате пушенето и алкохола, по-малко да седите и повече да се движите. Започнете физически тренировки, за да забързате обмяната на веществата иначе няма как да решите проблема си.

4.Забавен метаболизъм.
Излишните мазнини са предимно в коремната област, възможни са оплаквания и проблеми с дишането. Започнете да се движите повече, тренировки във фитнес-зала поне 2-3 пъти седмично, никакъв алкохол и нова диета с подходяща храна.

5.Наследственост.
Смята се, че причините за този тип напълняване са генетически. Мазнините са предимно в областта на краката и това често не се дължи на неправилен начин на живот. Проблемът на този тип жени става още по-сериозен по време на бременност.
Препоръчва се често и продължително бягане и редовни кръгови фитнес-тренировки.

6.Липса на движение.
Има хора, които в миналото са били физически активни, но са променили начина си на живот и днес работят в офис и се придвижват само с автомобил. Те не се хранят през деня и компенсират с обилна вечеря. В този случай са необходими тренировки, но ако не се променят грешните хранителни навици, ефектът от тях ще е незадоволителен.