Необходими вещи за фитнес-тренировка

Ако се чудите какво да сложите в спортната раница или сак за предстоящата тренировка, ето препоръчителен списък с най-потребните неща, от които наистина имате нужда:

1. Две хавлии – едната я използвате за след душ, а другата си я постилате на уредите, където изпълнявате упражненията. По този начин няма да оставяте неприятни потни следи по облегалките и ще спазвате хигиеничните изисквания на фитнеса.

2. Чифт джапанки – използвайте ги за съблекалнята и банята. Така ще се предпазите от гъбички на краката, което е често срещано явление по залите, дори и най-елитните.

3. Ръкавици – някои от упражненията, като например набирания от вис, силно огрубяват кожата на ръцете и причиняват болезнени мазоли. С течение на времето се привиква към тях, но ако за вас те са проблем може да слагате специални фитнес-ръкавици.

4. Тренировъчен колан – полезен е и предпазва гърба от контузии, но аз лично ви препоръчвам да го използвате само при интензивни серии и упражнения, изпълняващи се с голяма тежест и от стоеж – клякания, мъртва тяга, сгъване на щанга и т.н.

5. Тренировъчен дневник – за да отчитате напредък и прогрес е добре да отбелязвате особеностите, свързани с упражненията, повторенията, килограмите и т.н. Разбира се, ако имате личен треньор тренировъчната „документация“ ще се води от него и на вас ще ви е далеч по-лесно.

6. Бутилка с вода – преди десетилетия се е твърдяло, че не трябва да се пие вода по време на спорт, а в днешно време – точно обратното. Ако ожаднявате по време на фитнес носете си по една бутилка 0,5 л. и пийвате по няколко глътки, когато усетите нужда.

7. Шейкър – повечето зали имат протеинов бар, но ако държите да ползвате собствени добавки консумирайте една доза суроватъчен протеин непосредствено след тренировка. В комбинация с един банан, той се приема добре от организма, който в този момент изпитва потребност от бързоусвоями белтъчини и въглехидарти.