Пречи ли бягането на силовите тренировки?

Повечето хора мислят, че бягането и тренировките с тежести са взаимоизключващи се видове физическа дейност. Смята се, че редовното тичане ще влияе негативно на постиженията в залата и покачването на по-голям процент мускулна тъкан. Но дали това е така?

Всъщност в днешно време има много мъже и жени, които съчетават успешно двата вида натоварване и изглеждат доста атлетични. Истината е, че ако не се прекалява с времетраенето на кроса, тренира се редовно с тежести и се приемат достатъчно белтъчини и въглехидрати с храненето до загуба на мускулна тъкан трудно ще се стигне.

В залите повечето от трениращите са силни, но им липсва издръжливост. Включването на тичане ще развие този компонент и ще подобри работата на сърцето. Хората, които бягат се възстановяват по-бързо след тренировка във фитнеса, по-гъвкави са и по-повратливи.

Древните гърци са казвали: "Ако искаш да бъдеш силен - бягай, ако искаш да бъдеш красив - бягай, ако искаш да бъдеш умен - бягай."

Древните гърци са казвали:
„Ако искаш да бъдеш силен – бягай,
ако искаш да бъдеш красив – бягай,
ако искаш да бъдеш умен – бягай.“

Ако търсите естетика и хармония във визията бягането със сигурност ще ви е от полза. И още – доказано е, че тичането понижава лошия холестерол и високото кръвно налягане, подобрява работата на червата и изхвърля токсините.

Разбира се, ако мразите тичането не ви препоръчвам да правите нещо насила. Може да го замените с по-бързо вървене, каране на колело, плуване или по-динамични танци – дейности, които ще ви държат в добра форма, ще повишават вашата издръжливост и ще са чудесно допълнение към тренировките с тежести.