Анаболизъм, катаболизъм и метаболизъм

Навярно сте чували десетки пъти тези понятия, но не знаете какво точно означават. Те са често срещани термини не само в медицината, но и в спортните среди и бодибилдинга. 

Анаболизмът представлява съвкупност от химически процеси в човешкото тяло, които са отговорни за образуването на нови тъкани и клетки – например синтеза на белтъчини и хормони, натрупването на мазнини и създаването на мускулни влакна. За да се усили този процес е препоръчително да се увеличи приема на протеин и да се осигури повече материал за „строителство“ на клетки и мускулна тъкан. Важно е да се отбележи, че ефект от такъв прием няма да има при нискокалорични диети и изчерпани енергийни запаси на тялото. Затова храненето трябва да е качествено и съобразено с тренировките и тяхната честота и натоварване.

Съвети за намаляване на катаболните и повишаване на анаболните процеси – повече сън, здравословен начин на живот, правилен хранителен режим, избягване на преумора и стресови ситуации, премерени според възможностите тренировки. 

Катаболизмът е процес, противоположен на анаболизма. При него се наблюдава разпад на сложните вещества до прости, загуба на мускулна тъкан. Но не бива да се гледа с твърде лошо око на катаболизма. Бодибилдърите го ненавиждат, защото губят постигнатата с много труд мускулна маса, но истината е, че чрез този разпад тялото получава енергия, без която не бихме имали сили за тренировка. Освен това спомага за намаляване на количествата липиди (мастните отлагания).

Метаболизмът представлява съвкупността от взаимодействието на катаболните и анаболните процеси. Ако те протичат по план е налице добра обмяна на веществата и залог за крепко здраве.

Скоростта на метаболизма се определя от: 
– Пол – при мъжете е с 10-20% по-бърз в сравнение с жените. 
– Възраст – след 25-тата годишнина метаболизмът се забавя с 2-3% на всеки 10 години. 
– Тегло – колкото повече мускули и по-малко мазнини има един човек, толкова е по-бърза обмяната на веществата на тялото му. 
– Тренировки – при редовни физически натоварвания метаболизмът се забързва с 20-30% първите два часа след тренировка и с 5% до края на денонощието.