Аминокиселини – общи сведения

Аминокиселините са основна хранителна добавка, която е препоръчително да се приема от всички трениращи. Те могат да бъдат във вид на таблетки, капсули или бързоусвояема течна форма.

Както е известно белтъчините са съставени от аминокиселини. Когато приемаме чрез храненето нужните ни протеини, те се преработват в стомаха ни до аминокиселини, които попадат в кръвта. Когато ги приемаме във вид на добавка, подобна преработка липсва и ние доставяме на тялото си чисти аминокиселини, които попадат в кръвта мигновено. Затова е желателно да се приемат непосредствено след тренировка, когато организмът ни има най-силна необходимост от тях.

Аминокиселините е добре да се пият на празен стомах, например 45-60 минути преди хранене, 2-3 пъти на ден. Известно е, че след хапване добавките във вид на капсули се разтварят в организма далеч по-трудно. Това важи за аминокиселините, бъдете внимателни с останалите суплементи. Така например комплексните витамини не бива да се приемат на гладно, понеже могат да възникнат усложнения в храносмилателната система. За да не се случи подобно нещо, четете внимателно инструкциите на опаковките или помолете персоналния си фитнес-треньор да ви разясни добре нещата.

Както вече казах аминокиселините са основен суплемент и препоръчителна добавка към вашето хранене. Дори и днес се намират „експерти”, които твърдят, че това е „чиста химия”, нещо вредно и нецелесъобразно за нашето тяло. Подобни коментари са несериозни и по тях може да се съди за нивото знания и компетентност на съответния човек в областта на фитнеса и спортното хранене.

Помнете, че аминокиселините имат за основната задача да възстановят нашето тяло по-бързо след т.нар. микро-разкъсвания на мускулните влакна, получили се по време на една качествена тренировка. Ползването им непосредствено преди или по време на престоя във фитнеса за повишаване на енергия е безсмислено. Приемайте ги по график, един час преди хранене и веднага след тренировка, и не надвишавайте дозировката, защото тялото не усвоява излишъка, а се освобождава от него по естествен път.